V š e p r o k l a s i c k é i m o d e r n í v i n a ř s t v í.
www.vinarskepotreby.ivs.cz
Provozní doba Po - Pá : 7.30 - 17.00 hod. So : 7.30 - 11.00 hod.
Přístroje pro hodnocení, měření vín
teploměry,vlhkoměry, moštoměry, lihoměry, cukroměry, malá vin. lab., vínoměry, refraktometry, ebulioskopy
Refraktometr
slouží k měření cukernatosti hroznového moštu. Založen na principu optického lomu světelného paprsku. Umožňuje měřit cukernatost dozrávajících hroznů
Ebulioskop
Zařízení sloužící k zjišťování obsahu alkoholu ve víně. Princip stanovení je založen na dvou rozdílných bodech varu. Víno, obsahující alkohol, vře při nižší teplotě než voda a to úměrně podle obsahu alkoholu.
Vínoměr
Vínoměr k měření obsahu alkoholu ve víně. Pro měření je třeba jen 2ml vína, ideální teplota měření +20°C
Lihoměr
Lihoměr se stupnicí objemových %, t.j. udávající počet mililitrů ethalonu (ethylalkoholu) ve 100 ml roztoku s vodou. Rozsah 0-100%. Areometrická stupnice je vyměřena při teplotě +20°C.
Moštoměr provozní
Areometrická stupnice udává hmotnostní koncentraci zkvasitelných cukrů révových moštů v kg.hl-1. Areometrická stupnice je vyměřena při teplotě +15°C
Cukroměr
Cukroměr udává koncentraci vodných roztoků sacharózy ve hmotnostních %.