V š e  p r o  k l a s i c k é  i  m o d e r n í  v i n a ř s t v í.
 
 
www.vinarskepotreby.ivs.cz
Provozní doba  Po - Pá :  7.30 - 17.00 hod.    So :  7.30 - 11.00 hod.

Korky, uzávěry a termokapsle
KOREK - pro vyznavače klasiky

přírodní, dvouploškové a aglomerované (drcené a lisované) korkové zátky.

Každá má svoje plusy a mínusy:

Přírodní celokorková zátka - tradiční uzávěr lahví s vínem, který přetrval staletí. Z hlediska organoleptických vlastností a ochrany vína před vnějšími vlivy je to ideální uzávěr. Doporučuji pro kvalitnější vína na dlouhodobější ležení v láhvi.
Dvouplošková korková zátka - jde o kombinaci aglomerovaného (drceného) korku s ploškami z přírodního korku na obou stranách zátky. Levnější řešení pro vína s doporučenou spotřebou do 5 let.
Aglomerované (drcené a lisované) - cenově nejdostupnější korková zátka, kterou doporučuji obvykle pro stolní nebo jakostní vína se spotřebou do půl roku.
Výhoda korku - víno pod korkovou zátkou pokračuje přirozenou cestou ve svém zrání. 

Nevýhoda - jedinou nevýhodou korkových zátek je možnost pachuti po korku (TCA). 

Výrobce - OHLINGER (Německo) a další renomovaní výrobci.


SYNTETIKA - sázka na jistotu

Syntetická (plastová) zátka si našla cestu do vinných sklepů již před několika lety. Přírodního korku ve světě ubývá, je třeba hledat alternativy. Umělé zátky doporučuji pro vína se spotřebou do dvou let.

Výhoda - po určitou dobu udržuje svěžest a ovocnost nalahvovaných mladých vín. Do jednoho roku si víno udržuje své vlastnosti z doby lahvování, výrazně je nemění jako v případě korku. Nevylepší, nepokazí...

Nevýhoda - zhruba po roce a půl až dvou letech v lahvích uzavřených syntetickou zátkou klesá obsah volné síry ve víně. I z tohoto důvodu doporučuji tyto zátky pro vína, kde předpokládáme spotřebu do dvou let. 

Výrobce - SAFECORK, NEOCORK...


ŠROUBOVACÍ UZÁVĚRY - evoluce v uzávěrech vín

Jsou praktické, stabilní, udrží kvalitu vín.  Naše firma dodává na trh kvalitní německé šroubovací uzávěry Ohlinger  Jsou velmi praktickou a velmi kvalitní alternativou korku.

Výhody

poskytují hermetický uzávěr a jsou tak odolné vůči atmosférickým změnám
jsou inertní a eliminují jakoukoliv potenciální výměnu aroma mezi vínem a zátkou
jejich kvalita je stále stejná
pro bílá, růžová i červená vína s ovocným aroma jsou jedinečným technickým řešením, jak uchovat jejich chuť, svěžest a mládí a posléze zabezpečit jejich plynulé zrání po naplnění do láhví.
možnost vlastního potisku

Nevýhody - je třeba speciálních lahví. Lahve na šroubovací uzávěry však naše firma dodává ve spolupráci s výrobcem Vetropack Kyjov. Jsou v podobné cenové relaci jako klasické lahve. Naše firma je navíc nabízí jako výhodný balíček spolu se šroubovacími uzávěry.


zátky korkové, termokapsle, pákové uzávěry, agrafy, PVC uzávěry, zátky ostatní